Φωτογραφίες και Φωτογραφίες 360º γιά Easter Island

Φωτογραφίες 360º:

Είπαμε ότι street view δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως πολλές καταπληκτικές φωτογραφίες 360º.

Πρώτα – πρώτα οι 360cities που είναι πολλές και σε όλα τα ενδιαφέροντα σημεία του νησιού. Κάποιες μάλιστα είναι τραβηγμένες από Έλληνα.
Οι 360cities έχουν δύο τρόπους να τις δείτε.
Ο ένας τρόπος είναι να μπείτε στο site 360cities να πάτε στη σελίδα Rapa Nui και να πατήσετε μία μία τις φωτογραφίες. Ακόμα καλλίτερα να ανοίξετε τον πλευρικό χάρτη για να καταλαβαίνετε τη θέση που τραβήχτηκε η φωτογραφία. Μπορείτε ακόμα να περιστρέψτε από εκεί την φωτογραφία σαν δέσμη φάρου βλέποντας παράλληλα και προς τα πού κοιτάτε.
Ο δεύτερος που τον προτιμώ είναι μέσα από το google earth. Πηγαίνετε στο πλευρικό μενού του google earth και τσεκάρετε τις φωτογραφίες. Βλέπετε να γεμίζει ο χάρτης με μπλε και κόκκινα τετραγωνάκια ή κόκκινες μπαλίτσες που γράφουν 360. Τα κόκκινα τετραγωνάκια ή οι κόκκινες μπαλίτσες είναι οι πανοραμικές φωτογραφίες 360cities. Πλησιάστε στον χάρτη αρκετά γιατί σε κάποια σημεία υπάρχουν πολλά. Στο rano raraku μάλιστα είναι αριθμημένα. Ξεκινάνε από την είσοδο και φτάνουν μέχρι μέσα στον κρατήρα. Όλες οι φωτογραφίες 360cities έχουν τοποθετηθεί με μεγάλη ακρίβεια στο χάρτη,
Στο google μου αρέσει περισσότερο ο χειρισμός και η γεωμετρία της φωτογραφίας. Στο site 360cities βλέποντας τις φωτογραφίες μπορείτε με δεξί κλικ να διαλέξετε ανάμεσα σε 5 γεωμετρίες.
Υπάρχουν και άλλα 2 sites με φωτογραφίες 360º

Φωτογραφίες:

Η μεγαλύτερη πηγή φωτογραφιών είναι το panoramio στο google earth. Πηγαίνετε στο πλευρικό μενού του google earth.και τσεκάρετε τις φωτογραφίες. Βλέπετε να γεμίζει ο χάρτης με μπλε και κόκκινα τετραγωνάκια. Τα μπλέ τετραγωνάκια είναι οι φωτογραφίες. Τα πιο χοντρά τετραγωνάκια είναι συλλογές φωτογραφιών.
Πατώντας στο τετραγωνάκι βλέπετε την φωτογραφία.
Πατώντας στην φωτογραφία πηγαίνετε στο panoramio.
Πατώντας στην φωτογραφία όταν είστε στο panoramio, βλέπετε την φωτογραφία σε κανονικό μέγεθος.
Λίγο βαβουριάρικο,αλλά υπάρχουν φωτογραφίες που σας ανταμείβουν. Το βασικό μειονέκτημα του panoramio είναι ότι η τοποθέτηση των φωτογραφιών πάνω στον χάρτη γίνεται από τους ίδιους τους ερασιτέχνες φωτογράφους και ένα σημαντικό ποσοστό είναι τοποθετημένες σε λάθος σημείο.

Τι σημαίνει κανονικό μέγεθος της φωτογραφίας ;

Μία μικρή παρένθεση για όσους δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την ψηφιακή φωτογραφία. Δίνουμε ένα παράδειγμα.
Έστω όυι έχουμε μία οθόνη 1280 Χ 800 pixels:
Φωτογραφία μέχρι 1280 Χ 800 pixels την βλέπετε ακριβώς στις διαστάσεις της φωτογραφίας. Δηλαδη ένα pixel οθόνης αντιστοιχεί σε ένα pixel φωτογραφίας. Δεν μεγαλώνει περισσότερο.
 Δηλαδή μία φωτογραφία 400 Χ 400 pixels την βλέπετε ακριβώς 400 Χ 400 pixels οθόνης, πάνω αριστερά στην οθόνη. Δεν μεγαλώνει περισσότερο.
Για μία φωτογραφία μεγαλύτερη από 1280 Χ 800 pixels σε πρώτη φάση βλέπετε όλο το καρέ της φωτογραφίας σε πλήρη οθόνη. Στην πραγματικότητα βλέπετε την φωτογραφία σε μικρότερη ανάλυση. Εκεί λοιπόν ο δείκτης του ποντικιού γίνεται μεγεθυντικός φακός. Αν κάνετε κλικ η φωτογραφία μεγεθύνεται στο πραγματικό της μέγεθος ( ένα pixel οθόνης ένα pixel φωτογραφίας ) βγάζοντας μπάρες δεξιά και κάτω. Δηλαδή σε μία φωτογραφία 2560 Χ 1600 pixels θα βλέπετε στην οθόνη το 1/4 της φωτογραφίας και θα πρέπει να πηγαινοφέρνετε τις μπάρες για να την δείτε όλη.
Το ίδιο θα συμβεί και εάν μόνο μία διάσταση της φωτογραφίας είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη διάσταση της οθόνης. Δηλαδή μία φωτογραφία 2560 Χ 400 pixels πρώτα θα την δειτε ολόκληρη σε ένα στενόμακρο καρέ και όταν την μεγεθύνετε θα επεκταθεί στο μισό ύψος της οθόνης ( 400 pixels ) και θα βγάλει μπάρα κάτω, για αριστερά δεξιά..
Όταν λοιπόν βλέπουμε μεγεθυντικό φακό η φωτογραφία είναι μεγαλύτερη από την οθόνη.

Είπαμε ότι μια φωτογραφία δεν μεγαλώνει περισσότερο από 1:1, αλλά μεγαλώνει. Πως ;
Κρατήστε πατημένο το ctrl και γυρίστε το ροδάκι του ποντικιού θα δείτε τις φωτογραφίες να μικραίνουν και να μεγαλώνουν κατά το δοκούν. Μεγαλώνοντας μία φωτογραφία π.χ. 400 Χ 400 pixels και φέρνοντας την στα 800 Χ 800 pixels Ο υπολογιστής << μοιράζει >> την πληροφορία. Δεν προσθέτει πληροφορία. Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο όμως, που δεν μπορούμε εδώ να αναλύσουμε. Πάντως μέχρι ένα σημείο το μάτι δεν καταλαβαίνει τίποτα. Κάποια προγράμματα πάντως δεν δέχονται αυτή την λειτουργία.

Άλλη πηγή φωτογραφιών είναι το Flickr.
Δοκιμάστε στο search και με άλλες λέξεις ( π.χ Rano Kau )

Και λίγα sites που έχουν κυρίως φωτογραφίες: